Bakara / 182. Ayet
فَمَنْ خَافَ مِنْ مُوصٍ جَنَفًا اَوْ اِثْمًا فَاَصْلَحَ بَيْنَهُمْ فَلَٓا اِثْمَ عَلَيْهِۜ اِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَح۪يمٌ۟

Kim de vasiyet edenin haksýzlýða meylinden veya günaha düþmesinden haklý bir endiþe duyar da, mirasçýlar arasýnda bir uzlaþma saðlamak üzere vasiyette deðiþikliðe giderse, bu takdirde ona bir günah yoktur. Doðrusu Allah, çok baðýþlayýcýdýr, engin merhamet sahibidir.

İSTİŞARE

Başlatan KARTAL, Şubat 05, 2009, 10:02:32 ÖS

KARTAL

Ziyaretçi
Şubat 05, 2009, 10:02:32 ÖS
Herhangi bir konuda doğruya ulaşmak için bir başkasının görüşüne başvurmaya istişare, toplanıp istişare edilen cemaate de şura denmektedir. Kuranı Kerim Hz. Peygambere iş hususunda sahabeyle istişare etmesini emretmekte ( Ali İmran,3/159 ) ve istişarenin müminlerin de bir niteliği olduğuna dikkat çekmektedir.
Hz. Peygamber (s.av ) vahyin indirilmediği durumlarda daima arkadaşları ile istişare yoluna gitmiştir. Ebu Hureyra; (Ben, Rasulullah’tan daha fazla arkadaşlarıyla meşveret eden birini görmedim.) derken onun istişareye verdiği öneme dikkat çekmektedir. Bedir ve Uhud gazvelerinde, Hudeybiye de, Taif seferinde, ezan konusunda yaptığı istişareler sadece birkaç örnektir.
İstişare, yapılacak işin hayırla neticelenmesine etki edeceğinden danışılacak kişinin, akıl ve tecrübe sahibi, dindar ve faziletli, samimi, sağlam fikirli, keskin görüşlü, insan psikolojisini iyi tahlil edebilme, doğruluk ve güvenirlik gibi değerlere sahip olmasına, kısaca ehil olmasına dikkat edilmelidir.
İstişare tek kişinin baskısını yok ederken, toplumsal uzlaşmayı, ortak hareket etmeyi sağlar. Böylece birlik ve dirlik hakim olur.

SMF 2.1.3 © 2022, Simple Machines, TinyPortal 2.2.2 © 2005-2022
Sayfa 0.092 saniyede 25 sorgu ile oluşturuldu.
Lithium theme by Bloc © 2017