Zeytinyaglı Yaprak Sarması

  • Konbuyu başlatan *PINAR*
  • Başlangıç tarihi
P

*PINAR*

Guest


Malzemeler:
400 gr yaprak, tek tek yikanmis
1 kap pirinc, yikanmis, suzulmus
1/2 kap sizma zeytinyag
5 yk toz seker
2 yk cam fistigi
1 yk kus uzumu
1 yk kuru nane
1 kap sicak su
Tuz
Yapılışı:
Once sogani zeytinyag ile birlikte 5 dakika kadar sote edin. Dikkat edin soganlar yanmasin. Pirince ve tuzu ilave edin, karisitirin, tencerenin kapagini kapatin. Kisık ateste pirincler saydamlasana kadar pisirin, sık sık karisitirin. Seker, cam fistik, kuru uzum, nane ve 1 kap sicak suyu ilave edin. Tencerenin kapagini kapayin, pilav suyunu cekene kadar, arada karisitirarak kisik ateste pisirin. Ilinmaya birakin.

Buyuk boy bir tencereyi yarisina kadar su ile doldurun ve kaynatin. Yikanmis yapraklarin hepsini birden icine atin. 2-3 dakika kaynatin, kevgire bosaltip suzdurun. Sarmaya kullanmayacaginiz bir yapragi, yemegin dibinin tutmasini onlemek icin orta boy bir tencerenin altina yayin. Bicak ile yapraklarin sapini kesip atin . Yapragin mat (parlak olmayan) kismina ic malzemeyi koyucaksiniz, bu kismi uste gelicek sekilde tabaga yayin . Icine bir tatli kasigi malzemeden koyun, uzun bir sekilde yayin . Once tepeyi asagiya dogru katlayin , sonra iki yanlari kapatin (resim) ve asagiya doru sarin . Sardikca buyuk boy bir tencerenin icine yanyana dizin. Arada bosluk birakmayin .

Uzerine, yavasca 1 1/2 kap sicak suyu dokun. Yavas ateste, hemen hemen butun suyunu cektirene kadar pisirin. Dibinde cok az miktar su kalabilir, ilinmaya birakildiginda kalan suyu kendi cekicektir. Yeteri kadar soguduktan sonra, servis tabagina dizin.
Afiyet olsun...
 

[TB] Benzer konular

C

ceren

Guest
Ynt: Zeytinyaglı Yaprak Sarması

OHHH YEMEDE YANINDA YAT ;D
 
R

rana_94

Guest
Ynt: Zeytinyaglı Yaprak Sarması

yaprak sarmasını çook severim ayrıca çok da güzel görünüyo olsada yesek..... :D :D
 
I

isoz

Guest
Ynt: Zeytinyaglı Yaprak Sarması

Yapılışı:
Once sogani zeytinyag ile birlikte 5 dakika kadar sote edin. Dikkat edin soganlar yanmasin. Pirince ve tuzu ilave edin, karisitirin, tencerenin kapagini kapatin. Kisık ateste pirincler saydamlasana kadar pisirin, sık sık karisitirin. Seker, cam fistik, kuru uzum, nane ve 1 kap sicak suyu ilave edin. Tencerenin kapagini kapayin, pilav suyunu cekene kadar, arada karisitirarak kisik ateste pisirin. Ilinmaya birakin.

Buyuk boy bir tencereyi yarisina kadar su ile doldurun ve kaynatin. Yikanmis yapraklarin hepsini birden icine atin. 2-3 dakika kaynatin, kevgire bosaltip suzdurun. Sarmaya kullanmayacaginiz bir yapragi, yemegin dibinin tutmasini onlemek icin orta boy bir tencerenin altina yayin. Bicak ile yapraklarin sapini kesip atin . Yapragin mat (parlak olmayan) kismina ic malzemeyi koyucaksiniz, bu kismi uste gelicek sekilde tabaga yayin . Icine bir tatli kasigi malzemeden koyun, uzun bir sekilde yayin . Once tepeyi asagiya dogru katlayin , sonra iki yanlari kapatin (resim) ve asagiya doru sarin . Sardikca buyuk boy bir tencerenin icine yanyana dizin. Arada bosluk birakmayin .

Uzerine, yavasca 1 1/2 kap sicak suyu dokun. Yavas ateste, hemen hemen butun suyunu cektirene kadar pisirin. Dibinde cok az miktar su kalabilir, ilinmaya birakildiginda kalan suyu kendi cekicektir. Yeteri kadar soguduktan sonra, servis tabagina dizin.
Afiyet olsun...
Soğanı doğramak
Önemli Uyarı: Soğanları doğradığınız elinizle asla gözünüzü silmeyin. Aksi taktirde yemek yaparken gözleriniz hemen aşağıda verecek olduğumuz saydamlık testini yapmada başarısız olabilirsiniz.

Soğanı sote etmek
(Soğanlar yanmasın haaa.)

Princi yıka ve tuz ile bilikte ilave et
Ne kadar bir tuz?
Önemli Uyarı: Bence tuz oranını sağlığınıza göre ayarlayın. Örnek verecek olursa yaz aylarında aşırı tuz kaybına uğruyorsak yemekteki tuz oranını kış aylarına nazaran artırabiliriz. Kış aylarında da daha az kullanmaya özen gösterelim. Yağı ne kullanalım ne kadar?

Kısık ateşte prinçlerin saydamlaşması bekletin
Prinç nasıl saydamlaşıyor yaw? Emin olmak için birkaç tane prinç tanesini ışık altında bir mercek ile kontrol ediniz.:)
Önemli uyarı:Mercek ile asla ışığa bakmayınız. Retinaya zarar vererek hastaneye gitmek zorunda kalırsınız. Yemekte bir hikaye olur.

Seker, cam fistik, kuru uzum, nane ilave işlemini yapın
Şeker mi? Fıstık ooo kuru üzüm nane… yok yok yaw ne kadar büyük zahmet…
Önemli Uyarı: Kuru üzümde zaten doğal şeker var. Siz yinede üzümü yani bütçeye göre üzüm miktarını artırın şeker hiç atmayın :))) Daha sağlıklı olsun…

1 kap sıcak suyu ilave edin. Pişsin ama ılımaya bırakın.

Sarma yapraklarının kaynatılması güzel bir şey katılıyorum… En azından içerisindeki mikro organizmalar ölür. Ama besin değeri düşer. Acaba kaynayan suyu ne yapıyoruz?

Şu tencerenin dibini tutma olayı varya ben hiç önleyemediğim bir konu.
Arkadaşlar bekarlık bu açıdan zor. Yani en azından yemek pratiğini kazanıyoruz. Ama profesyonel yemek yapma kabiliyetine asla ulaşamıyoruz. Buna özel olarak ta eğilmek istemiyorum. Eğer evde yemek yapacak isem benim için maalesef şuanda en önemli parametreler hızlı, sağlıklı, az, öz, fazla bulaşık çıkarmayan, etrafı dağıtmadan, doyurucu ve besleyici olması. :) biraz da beni düşünün yaw yok mu benzer yemek tarifleri?


Yaprağın mat parlak olmayan kısmı içe geliyor. :) Detaya bak. Maşallah. Hiç düşünmezdim Vallahi. Önemli olan mideye indirmek değil mi. Besin değeri mi düşüyor? Hayır ama görünüş önemli değil mi. İştah ta açar fazla fazla yersin sonra Ne muhteşem bir yemek yahu diyerek şükredersin. Yapanında hakkını yemezsin. :) Ama obeziteyi unutmayalım...

1 1/2 kap sıcak suyu hiç birzaman ayarlayamazsınız. Çünkü 11 ikiye asla bölünmez. Neyse siz yine yarım kap su kullanın ama kabın hacmi konusu önemli. Eğer kabınızın hacmi büyükse diyelim 6 litre su alıyorsa 3 litere su kullanacaksınız demektir. Yemeğin boyutunu ona göre artırmalısınız :)şaka şaka. Sanırım yarım litre su kullanacaksınız…

Pişmeye bıraktıktan sonra altını kapattınız ya hani. İçinde birazcık su kalıyor. Eskiden çok eskiden çocukken (Şimdi kendi başıma olduğum için eskilerde kaldı bu maceralar) anneme derdim ki yaa getirin şu yemeği çok acıktım derdim. Annemde yemek dinleniyor derdi. Yaw dinlenmese ne olacak. Aha işte yoksa o dibinde kalan suyu çekmez bu örnekte olduğu gibi. Sonra o sudan mahrum kalırsınız. Lezzeti hiç işin içine katmıyorum zaten :)

Afiyet Olsun

Allah sizden razı olsun. Hakkınızı helal edin. Güzel yemek keşke olsa da yesem…Ceren kardeşimin dediği gibi yeme de yanında yat o bile doyurur.
Allah'a emanet olun
 
D

DAMRAM

Guest
Ynt: Zeytinyaglı Yaprak Sarması

HERKES SEVER YAPRAK SARMASINI AMA SAATLERCE SAR IKI DAKKADA BITSIN DEGMEZ YILARDIR HEP AYNI SAR YE SARAN SARDIGI ICIN ISTAHLA YIYEMIYOR
 
Üst