zencefil ve zeytinyağının bilmediğimiz yönleri...

  • Konbuyu başlatan bir garip hafız
  • Başlangıç tarihi
B

bir garip hafýz

Guest


Peygamber Dilin'den Zencefil ve Zeytinyağı

Zencefil;
Cenab-Hak bununla ilgili olarak şöyle buyurdu;
"Onlara zencefil karışık bir kase ile içirirler" (İnsan suresi 76/17)
Ebu Nuaym, Tıbbu'n - Nebevi adlı eserde - Ebu Saide'l -Hudri hadisinde- Ebu Said'in şöyle dediğini zikreder;
"Peygamber efendimize Rum kralı zencefil küpü hediye etti, Resulullah (s.a.v) herkese bir parça yedirdiği gibi bana da bir parça yedirmiştir".
Zencefil ikinci derecede sıcak, birinci derecede nemlidir.Isıtır ve yemeğin sindirimine yardım eder, karını normal şekilde yumuşatır. soğuk ve nemden doğan ciğer tıkanıklıklarına faydalı olduğu gibi, yeme ve sürme çekilme yoluyla nemden ileri gelen göz kararmasına da fayda sağlar.Cinsi arzuya yardımcı olur.Mide ve barsaklarda oluşan yoğun gazları dağıtır.
Özetle zencefil, soğuk karaktere sahip ciğer ve mideye iyi gelir.İki dirhem zencefil, şekerle birlikte sıcak suyla alınırsa, salyamsı yapışkan salgıları inceltir.Balgamı ayrıştıran ve eriten karışıma girer.Zencefil, mayhoş, sıcak ve kuru bir yapıya sahiptir,cinsi isteği tahrik eder,meniyi artırır, mideyi ve ciğeri ısıtır, süt ve benzeri salgıları çıkarma ve çoğaltmada yardımcı olur.Vücuda üstün gelen balgamı kurutur.Ezberleme gücünü artırır, mide ve ciğer üşütmesine iyi gelir, midenin yemek ve meyveden doğan nemini giderir.Ağız kokusunu güzelleştirir.Katı ve soğuk yiyeceklerin zararları zencefille giderilir.

Zeytinyağı;
Allah-u Teala Kur'an-ı Kerimde şöyle buyurdu:
"Güneşin doğduğu yere de, battığı yere de nisbeti olmayan mübarekbir ağaçtan, zeytinden tutuşturulup yakılır.Ateş değmese dahi neredeyse yağın kendisi aydınlatacak" (Nur suesi 24/35)
Tirmizi ve İbn-i Mace'de Ebu Hureyre'nin Peygamberimizden rivayet ettiği hadislerde Peygamber efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilir;
"Zeytinyağı yiyiniz ve onunla yağlanınız, zira zeytinyağı mübarek bir ağaçtandır".
Zeytinyağı birinci derecede yaştır.Kurudur diyen yanılmıştır.Zeytinyağı zeytinine göredir.En kalitelisi ve en iyisi olgun zeytinden elde edilenidir.Olmamış zeytinden elde edilen yağda soğukluk ve kuruluk vardır.Kırmızı zeytinin yağı iki yağın arası bir niteliktedir, siyah zeytinden elde edilen yağ, normal şekilde ısıtır ve nemlendirir.Zehirlere karşı faydalıdır, insanın içini sürdürür ve asalak yaşayan kurtçukları düşürür.Bu yağın tazesi, ısıtma ve çözme yönünden daha etkilidir.Suyla elde edileni, ısı bakımından daha düşük, daha ince ve yarar sağlamada daha üstündür.Zeytin yağının bütün çeşitleri deriyi yumuşatır ve ihtiyarlamayı geciktirir.
Zeytinin tuzlu suyu, yanık yerin şişmesini önler ve diş etlerini sertleştirir.Zeytin yaprağı kızarıklığa, karıncalaşmaya, kirli yaralara, kurdeşen hastalığına fayda sağlar ve terlemeyi engeller.
 

[TB] Benzer konular

Üst