Su böreği

  • Konbuyu başlatan *PINAR*
  • Başlangıç tarihi
P

*PINAR*

Guest


4 yumurta
2.5 bardak kadar un (daha da fazla olabilir)
1 çay kaşığı tuz
1 fincandan az su
Açarken:

yarım bardak un + yarım bardak nişasta karışımı
İçi:

300gr beyaz peynir
1 demet maydanoz
Aralara sürmek için:

1 fincan zeytinyağı + 1 fincan erimiş tereyağ
Yapimi:

Unu ve tuzu karıştırıp ortasını havuz şeklinde açıp yumurtaları kırın. Yoğurmaya başlayın ve gerektiğinde su eklemesi yaparak ele yapışmayan, ne çok yumuşak ne de çok sert olan bir hamur hazırlayın.
İkisi diğerlerinden büyük olmak üzere toplam 10 bezeye ayırın ve dinlenmeye bırakın
Beyaz peyniri ufalayıp temizlenmış, kıyılmış maydanoz ile iyice karıştırın
Tezgahınıza hafifçe un + nişasta karışımı serpin ve ufak bezelerden başlayarak herbirini açabildiğiniz incelikte açın. Her ne kadar makbulu yırtık olmaması dense de hamurunuz yırtılsa da kafanızı yormayın derim — börek yaparken o kısımlar belli bile olmaz
Bu arada içine 5lt kadar su + biraz tuz ve zeytinyağı koyduğunuz büyük bir tencerenizi ocağa koyun ve suyu kaynatmaya başlayın
Büyükçe bir bezeden açtığınız hamuru yağlı tepsinize doğrudan yerleştirin, kenarlarını tepsi kenarına doğru yükseltin. Üzerine zeytinyağı + tereyağı karışımından sürün
Hamurları sıcak suda pişirmeye başlamadan, başka bir tencere ya da büyük bir kAseye soğuk su, yanına da kevgiri koyun
Kaynayan suya açılmış hamurlardan birini atıp delikli kepçe sayesinde batırıp 3sn - 1 dk arası pişirin. İki delikli kepçe yardımıyla hamuru sıcak sudan alıp soğuk suya aktarın. Bir müddet sonra da elinizle soğuk sudan çıkartıp kevgire alın ki suyu süzülsün. Bu aşamada bir kaçını avucumda sıkıştırdım ve buna rağmen halA yırtılmadılar. İyice kurulayıp tepsiye koyun. Üzerine zeytinyağı + tereyağı karışımından sürün ve diğer hamuru pişirmeye başlayın. İki ya da üç sırada bir de iç malzemesini hamurların üzerine yaydım (3 kat iç oldu)
En üzerine yine hamuru pişirmeden koyuyoruz ve onun da üzerine zeytinyağı sürüp önceden ısıtılmış 170C fırında 40 - 50 dk, üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin


Afiyet olsun!

 

[TB] Benzer konular

Üst