Soğanın Faydaları

  • Konbuyu başlatan DAMRAM
  • Başlangıç tarihi
D

DAMRAM

Guest
Soğanın Faydaları

--------------------------------------------------------------------------------

Kur'an-ı kerim'de sarmısakla birlikte soğan da anılmaktadır.

. Soğanda bol miktarda A, B ve bilhassa C vitamini, bol fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda pek yararlı, besleyici maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım artırıcı maddeler bulunur.

. C vitamini yönünden znegin olduğu için soğuk algınlıklarına karşı vücudu korur.

. B vitamini yönünden de zengin olduğu için yorgunluğu giderir, bedene canlılık kazandırır.

. Soğan kuru ve yaş halde bulunur, her ikisi de faydalıdır.

. Soğan çiğ yenmelidir. İyi çiğnenirse hazmı kolay olur.

. İştah açar.

. Bol idrar söktürür, vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar. Fazla yemek tuzu kalbe zarar verir ve vücutta çok su tutar. Böylece tansiyon da artar. Soğan ise, su ve üre yanında fazla tuzu da dışarı atar. Bu özelliğinden ötürü, romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, vücudun herhangi bir boşluğunda su toplanması, kande üre ve tuz miktarının artması gibi hallerde soğan çok faydalıdır.

. Damar sertliğini önler, varsa zamanla geçmesine yardımeder, kilo verdirir, şişmanlığı giderir.

. Böbrek taşını ve kumu döker, yeniden teşekkül etmesini önler.

. Sinirleri teskin eder, zhin yorgunluğunu, uykusuzluğu giderir. Bütün salgu bezelerini çalıştırarak; sinir zaafiyetini, zihin yorgunluğunu, kalp çarpıntısını, ruhi sıkıntı ve bunalıma çok fayda verir.

. Uykusuzlukta; soğan ezilir, üzerine bir miktar tuz ekilir, geceleri lapa halinde alın ve şakaklara konulur.

. Yanıklarda; soğan halkalar halinde kesilir, üzerine haif miktarda tuz ekilip sarılır. Su toplanmasını önler, ağrıyı alır.

. Kalbi kuvvetlendirir. Koroner damarları genişletir.

. Prostat bezesini normal çalıştırarak bozulmasını, sertleşmesini önler.

. Baygınlığı geçirir.

. Bol kükürt, iyot ve silisi ise kanı temizler. Böylece cildin taze kalmasını, sivilcelerin geçmesini, ekzamaların zamanla iyileşmesini sağlar.


Allah-u Teâlâ'nın İhsan Ettiği Bitkilerdeki Şifalar
Ömer ÖNGÜT
 

[TB] Benzer konular

D

DAMRAM

Guest
Ynt: Soğanın Faydaları


Mutfaklarımızın "olmazsa olmaz" sebzeleri arasındaki soğanın bir çok hastalığın tedavisinde yardımcı olduğu belirtiliyor. Soğan 6000 yıldır alternatif tıpta çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılyor.

ABD`li ünlü bilimadamı Prof. Dr. Victor Gurewich`in, kalp hastalarına önerdiği tek şey ``soğan yemek`` Uzmanlar soğanın kandaki kolesterol oranını düşürdüğünün ve ``iyi kolesterol`` olarak bilinen HDL`yi yükselttiğinin araştırmalarla kanıtlandığını anlattı.

Dr Gurewich, çiğ soğanın haşlanmış veya kızartılmış soğana oranla HDL`nin yükselmesinde daha etkili olduğunu, ancak haşlanmış soğanın da kalbe başka yararlarının bulunduğunu açıklamış.Haşlanmış soğanın kanı temizlediğini, kanın pıhtılaşmasını önlediğini, hatta pıhtılaşmış kanı tedavi ederek damar tıkanıklığına engel olduğunu anlatan Dr. Gurewich, bu yüzden doktorların hastalarına, günde yarım soğan yemeyi ya da soğan suyu içmeyi önerdiklerini söyledi.

Şeker Hastaları için İdeal Besin
Soğanın, eskiden beri şeker hastalarını tedavi etmek için kullanıldığını, 1923 yılında yapılan bir araştırmada, soğanda kandaki şekeri azaltan maddelerin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda da soğanın hem tansiyonu hem de kan şekerini düşürdüğünün tespit edildiğini kaydettiler.

Soğanın, aynı zamanda doğal bir antibiyotik olduğuna dikkat çeken Rus bilimadamları, soğanın birçok bakteriyi en iyi şekilde yok eden sebze olduğunu, ağızda oluşan bir yaranın, soğan çiğnenmek suretiyle yok edilebileceğini öne sürüyorlar.Eskiden savaşlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için de kullanılan soğanın, acıyı aldığına, uykusuzluğa iyi geldiğine, sinirleri yatıştırdığına ilişkin görüşler bulunuyor.

Mikrobik hastalıklara karşı etkili olan soğan, alternatif tıpta özellikle dizanteri gibi bağırsak hastalıklarını, öksürüğü ve boğaz enfeksiyonlarını tedavi amacıyla da kullanılıyor.Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma da, soğanın kanser üreten hücreleri yok ettiğini ortaya koydu.

Her türlü hastalığı yenen, mucize bir besin olarak nitelendirilen soğanın sağlığa faydalı olabilmesi için tüketimle ilgili şu önerilerde bulunuluyor:

Sarı ve beyaz soğanı tercih edin. Rengi kırmızıya kaçan soğanların HDL kolesterolü üzerinde daha az etkili olduğu biliniyor. Kandaki pıhtılaşmanın önlenmesi açısından hem çiğ hem de haşlanmış soğan yiyebilirsiniz. Kanınızdaki, kalbe yararlı olan HDL`yi yükseltmek istiyorsanız, soğanı çiğ yemelisiniz.


Kaynak: www.saglikvakfi.org.tr
 
D

DAMRAM

Guest
Ynt: Soğanın Faydaları


Soğan, her derde deva



Kansere karşı bile etkili olan soğanın faydaları saymakla bitmiyor. Her mutfakta olması gereken soğanın yararları ise şöyle:

Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, özellikle kırmızı soğanın güçlü bir sağlık koruyucu olduğunu açıkladı.

Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin besinlerden olan soğanın, enfeksiyonlardan koruma gücü olduğu hatırtatan Dr. M. Emin Dinççağ, "Her mutfakta bulunması zorunlu olan soğanın birçok türü vardır.

En makbulü genelde çiğ yenen kırmızı soğandır. Kırmızı soğanda "flavanol" maddesi bulunur. Dolama hastalığına, sıcak külde közlenmiş kuru soğanın zarını çıkarıp sarmak sancıyı alır ve dolamayı olgunlaştırır.

Başağrısına, bir baş soğan ince kıyılarak haşlanır ve haşlanmış soğan, bir tülbent arasında alına bağlanırsa, ağrıyı dindirir. Şeker hastalığında, bol soğan yemek çok şifalıdır. Kalp krizi riskini azaltmak için içerisinde flavanol maddesi bulunan kırmızı soğandan her yemekte çiğ olarak biraz yemekte fayda vardır.

Vücuda batan ve içinde kalan bir maddeyi atmayı kolaylaştırmak için bir baş soğan sıcak külde közlenir, yarılır ve içine biraz beyaz sabun kıyılır ve bu yaranın üzerine sarılırsa vücudun içinde kalan yabancı cismin atılmasına yardımcı olur. Güzellik için, soğanla saçlar için bir kepek ilacı da yapılır. Üç baş kuru soğan ince ince kıyılır.

Bir bardakta tuvalet ispirtosuyla bir hafta bekletilip, sonra bu losyon bir şişeye süzülür. Saçlarınızı 1 litreye bu losyondan 3-4 damla ölçüsüyle hazırlayacağınız su ile yıkamak kepeği önler. Ancak bu küre bir hafta devam etmek gerekir" dedi.
 
R

rana_94

Guest
Ynt: Soğanın Faydaları

tşkler abla paylaşımın için artık soğanı bol bol tüketeceğim.. :D
 
Y

yeþeren

Guest
Ynt: Soğanın Faydaları

Ailece soğan ve sarmısağı çok severiz,sofradan eksik etmemeye gayret ediyoruz..Bunun yanı sıra salatalara eklediğim az miktarda kekikte sağlık açısından oldukça faydalı..Afiye olsun
 
B

Bevadih

Guest
Ynt: Soğanın Faydaları

Kesinlikle doğal antibiotik...Soğan ve sarımsak bol bol tüketilmeli...Ben dede çok tüketilir kg'mı yazmıyım aip olur:)

Teşekkürler Damram...
 
Üst