Giresun

  • Konbuyu başlatan Mercan
  • Başlangıç tarihi
M

Mercan

Guest
Ynt: Giresun

Yöre Mutfağı

Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa , tazeliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan Karalahana, Isırgan, Pezik, Madımak, Galdirik, Mantar, Sakarca, Çileklik, Mendek, Merulcan, Marul, Maydanoz... gelir. Hayvansal besinlerden süt, yoğurt, yumurta, tereyağı, süzme, bal, peynir, çökelek en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.

Bunların yanında mutfaklarda, kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine göre kullanılan malzemelerde mevcuttur. Bu malzemeler şunlardır :

Kuruluklar :
Fırın Fasulyesi, Fırın Darısı ve unları, Soğan, Sarımsak ve Tahıllar, Yufka, Kadayıf, Patates.

Pekmezler :
Taflan Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Armut, Elma Pekmezi, Töngel (Döngel-Muşmula) Pekmezi.

Reçeller :
İncir, Üzüm, Kiraz, Ayva, Vişne, Kızılcık, Şeftali, Elma Reçeli.

Turşular :
Fasulye, Salatalık, Yeşil Domates, Biber, Beyaz Lahana Turşusu.

Tuzlular :
Fasulye, Mantar, Yeşil Domates, Hamsi Tuzlusu.

Salçalar :
Biber, Domates Salçası.

Baharatlar :
Karabiber, Kırmızı Biber, Nane, Anuk, Kekik, Reyhan.

Çerezler :
Fındık, Ceviz, Kestane, Pestil, Çedene, Pıtlak (Patlamış) Mısırı, Dut Kurusu ve Kuru Üzüm

Sıcak içecekler :
Çay, Ihlamur, Nane, Kekik, Kuşburnu, Papatya.

Karalahana Çorbası

Çalıçileği Çorbası

Mendek Çorbası

Etli Pancar (Karalahana) Sarması

Isırgan Yemeği

Fırın Kurusu Fasulye

Hamsi Böreği

Yağlaş

Karalahana Diblesi

Fasulye Diblesi

Taflan Tuzlusu Kavurması (Daphne)

Yeşil Domates Tuzlusu Kavurması

Kiraz Tuzlusu Kavurması

Merevcen (Diken Ucu) Kavurması

Fasulye Turşusu Kavurması

Mantar Kavurması

Pezik (Pazı) Mıhlaması

Sakarca Mücveri

Merevcen (Diken Ucu) Mücveri

Pezik (Pazı) Mücveri

Tel Kadayıf

Samaksa

Siron

Katmer

Mısır Unu Ekmeği

Hamsili Mısır Ekmeği

Pideler

Fındıklı Badem

Fındıklı Güllaç

Pezik (Pazı) Kökü Turşusu

Fasulye Turşusu

Nerede Yenir

Not:Yemek tarifleri Mutfak bölümüne eklenmiştir...
 
Üst