Badem Yağı Kullanımı ,faydaları, etkileri (ibni sinadan)

fussilet

Active Member
Yönetici
ilkçağdan beri yumuşatıcı ve müshil olarak kullanılan badem yağı,orta çağın büyük bilgini ibni Sina tarafından da aynı gayeler için kullanıldı. İbni Sina, bu yorgun yolculuktada susuzluğu giderici olduğunu bildirir. Ünlü bilgin, yolculukta sıcaktan çok ızdırap duyanlarca badem yağının, kabak tohumu yağı ile birlikte buruna çekildiğini ve badem yağından bir miktar yutulduğunu yazar.
Gerçekten de badem yağı gerek tıbbi folklorda, gerekse modern tip ta dışarıdan yumuşatıcı ve içeriden müshil olarak kullanılır. Nitekim badem yağı dışarıdan deriyi yağlayıcı olarak, yani klara karşı ve ayrıca yeni doğmuş çocuklara antidiyareik ve purgatif etki yapması için yalatılır. Ayrıca badem dövülür, iyi cins tereyağı ile karıştırılır ve karnı şiş çocukların karnına sürülür. Yine kulak ağrısında kulağa damlatılır. Badem yağı, saçları gürleştirici olarak saçlara da sürülür.

İBNİ SİNA Bugün modern tekniklerle hazırlanan bademyağı, eskiden (1900'lerde) bademin değirmen taşında ezilmesiyle veya mengenelerde tazyik ile elde edilirdi ve tenekelerde satılırdı.
İbni Sina şöyle söylüyor: "Size tüm tıbbı iki cümlede özetleyeyim mi?Yediğin zaman az yiyeceksin... Velevki bir lokmada olsa, birkez yeme işlemini tamamladıktan sonra 3-4 saat geçmeden başka hiçbir şey yemeyeceksin. Bütün mesele sindirim olayındadır."
Bugün modern tip da göstermiştirki midenin gereğinden fazla dolması, beyin hücrelerine gitmesi gereken kanin bir kısmının mide bölgesinde yoğunlaşmasına sebebiyet vermektedir.
Yani beyin hücrelerine daha az kan gitmekte ve dolayısıyla buhücreler yeterince beslenememektedir. Ayrıca dolu mide kalbin yükünüde artırmaktadır. Mutluluğa giden yolun mideden geçtiğini söyleyenleri birkez daha düşünmeye davet ediyorum.

Alıntı: Ali Kuzu (paraf yayınları , ibni sina kitabı)
 

[TB] Benzer konular

Üst