Avokado Yağı - Zeytinyağı: Hangisi daha sağlıklı?

fussilet

Active Member
Yönetici
Avokado yağı ve zeytinyağı sağlığınız için uzmanların önerdiği yağlardandır.

Her ikisinin de kalpte sağlıklı yağlar içerdiği ve iltihap, irin ve kızarıklıkları azalttığı ve kalp hastalıklarına karşı koruduğu gözlemlenmiştir.
Ancak, bu yağların nasıl farklılaştığını ve daha sağlıklı bir seçim olup olmadığını merak edebilirsiniz.
Bu makale avokado ve zeytinyağını karşılaştırır, hangisini kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

avakado zeytinyağı.jpg

Avokado yağı nedir?

Avokado yağı, yaklaşık% 60 yağ içeren avokado ağacının ( Persea americana) meyvesinden preslenir
Orta Amerika'ya özgü olmasına rağmen, avokado şimdi Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Afrika dahil dünyanın birçok yerinde üretiliyor
Rafine edilmiş veya rafine edilmemiş avokado yağı satın alabilirsiniz. Rafine edilmemiş versiyon, doğal rengini ve tadını koruyarak soğuk preslenir.
Aksine, rafine avokado yağı, ısı ve bazen kimyasal çözücüler kullanılarak çıkarılır. Tipik olarak rafine yağ ağartılır ve daha az lezzetli bir ürünle sonuçlanan koku giderilir.
Avokado yağı çok yönlüdür ve hem mutfak hem de cilt bakımı kullanımına sahiptir.
Sayısız araştırma, avokado yağını azalmış LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyeleri de dahil olmak üzere güçlü sağlık yararları ile ilişkilendirmiştir
ÖZET
Avokado yağı, avokado meyvesinin kağıt hamurundan elde edilen yağdır. Rafine veya rafine edilmemiş olarak bulunur ve çok sayıda sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir.



Zeytinyağı nedir?

Zeytinyağı, preslenmiş zeytinlerden yapılır.
Saf, sızma veya sızma zeytinyağı da dahil olmak üzere birçok çeşit mevcuttur .
Sızma ve sızma zeytinyağı soğuk presleme ile elde edilir. “Zeytinyağı” veya “saf” etiketli zeytinyağı, soğuk preslenmiş yağ ile kimyasal veya ısı yoluyla elde edilmiş rafine yağ karışımını içerir
Zeytinyağını diyetinize dahil etmek kolaydır, çünkü genellikle yemek pişirme ve daldırma yağı olarak kullanılır.
Avokado yağı gibi, zeytinyağı da , bazı kanser türlerinin riskini azaltma ve kolesterol ve kan şekeri seviyelerini iyileştirme gibi potansiyel sağlık yararları için uzun süredir kullanılmaktadır
ÖZET
Zeytinyağı, preslenmiş zeytinlerden ekstrakte edilir ve çeşitli çeşitlerde bulunur. Çok sayıda sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir.
Beslenme karşılaştırma

Avokado yağı ve zeytinyağının beslenme profilleri benzerdir.
Aşağıdaki tablo, avokado ve sızma zeytin yağı (1 çorba kaşığı (15 mi) içinde besin karşılaştırır
avakado zeytinyağı karşılaştırma.jpg
Gördüğünüz gibi, avokado yağı ve zeytinyağı porsiyon başına aynı miktarda kalori sağlar.
Yağ asidi profilleri de benzer şekildedir. Avokado yağı ve zeytin yağı eşit miktarda doymuş yağ içerir ve avokado yağı çoklu doymamış yağda biraz daha yüksek olsa da , fark önemsizdir.
Hem avokado yağı hem de zeytin yağı, esas olarak yararlı bir tekli doymamış omega-9 yağ asidi olan oleik asitten oluşur .
Araştırmalar, oleik asit yönünden zengin yiyeceklerin sağlığınıza fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Özellikle, iltihaplanma ve kan basıncı seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilirler
ÖZET
Avokado ve zeytinyağının beslenme profilleri benzerdir. Özellikle, her ikisi de yararlı tekli doymamış yağlar bakımından zengindir.


Faydaları karşılaştırma
Hem zeytin yağı hem de avokado yağı çok sayıda sağlık yararı sunar.
Antioksidan içeriği
Antioksidanlar , vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltan maddelerdir.
Hem avokado yağı hem de zeytinyağı bu güçlü bileşikleri, özellikle E vitamini içerir.
Buna göre, zeytin yağı avokado yağından biraz daha fazla E vitamini içerebilir , bir çalışmada 1 yemek kaşığı (15 ml) avokado yağı E vitamini DV'sinin yaklaşık% 23'ünü içerirken, zeytinyağı DV'nin% 33'ünü sağlar.
Ek olarak, avokado yağı ve zeytinyağı özellikle cilt ve göz sağlığına fayda sağlayan bir antioksidan olan lutein bakımından zengindir
Araştırmalar, bu antioksidanın avokado ve zeytinyağındaki yüksek konsantrasyonunun cildinizi zararlı UV ışınlarından ve görünür ışıktan korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Cilt sağlığı
Avokado yağı ve zeytinyağı, büyük ölçüde yağ asidi profili, E vitamini ve lutein içeriği nedeniyle cildinize faydalıdır.
Araştırmalar, avokado yağı uygulamasının kuru, çatlamış veya hasar görmüş cildi yatıştırmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir
Ek olarak, sedef hastalığının tedavisinde yardımcı olabilir . Küçük bir çalışma, avokado yağı ve B12 vitamini içeren topikal bir krem uygulamasının psoriazis semptomlarını iyileştirdiğini buldu
Hayvan çalışmaları ayrıca avokado yağının, kollajen üretimini artırarak ve iltihaplanmayı azaltarak yara iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Benzer şekilde, zeytinyağı kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde uzun zamandan beri kullanılmaktadır .
Çok sayıda çalışma, zeytinyağının cilt sağlığına, enfeksiyonların önlenmesi ve yanıkların, kesiklerin ve basınç yaralarının iyileşmesine yardımcı olmak gibi yararlı etkilerini göstermiştir.
Duman noktası
Bir yağın duman noktası, zararlı serbest radikalleri bozmaya ve serbest bırakmaya başladığı sıcaklıktır
Avokado yağı, zeytinyağından daha yüksek bir duman noktasına sahiptir, bu da hızlı bir şekilde yanmaması ve sigara içmemesi anlamına gelir.
Örneğin, avokado yağının duman noktası 482 ° F'den (250 ° C) yüksektir; zeytinyağı 375 ° F'de (191 ° C) sigara içebilir ve yanabilir.
Bu nedenle, sote etme, ızgaralama, kızartma ve pişirme gibi yüksek sıcaklık gerektiren pişirme teknikleri için avokado yağı kullanmak daha iyi olabilir.
Besin emilimi
Hem avokado hem de zeytinyağındaki yüksek oranda tekli doymamış yağlar vücudunuzun önemli besinleri emmesine yardımcı olabilir.
Bu özellikle birçok renkli meyve ve sebzede bulunan bir tür antioksidan olan karotenoidler için geçerlidir. Bunlar yağda çözünen , yüksek yağlı gıdaların birlikte tüketildiği zaman vücut iyi emer onları anlamına gelir.
İlginçtir ki, bir çalışmada avokado yağı ile giyinmiş bir salata yemenin karotenoidlerin sebzelerden emilimini önemli ölçüde arttırdığı bulundu
Benzer şekilde, bir çalışmada, bir bardak domates suyuna zeytinyağı eklenmesinin, karotenoid likopen emilimini arttırdığı bulundu
ÖZET
Hem avokado yağı hem de zeytinyağı antioksidanlar bakımından zengindir, cilt sağlığını destekler ve besin maddelerinin emilimini arttırır. Avokado yağı, zeytinyağından daha yüksek bir duman noktasına sahiptir ve yüksek ısıda pişirme için daha uygun olabilir.
Son Söz

Genel olarak, avokado yağı ve zeytinyağı, sağlıklı yağların ve antioksidanların besleyici kaynaklarıdır.
Her iki yağ da, tekli doymamış bir omega-9 yağ asidi olan benzer oleik asit içeriği nedeniyle kalp sağlığına yarar sağlar.
Ek olarak, ikisi de cilt sağlığını destekler ve yara iyileşmesine yardımcı olur.
Avokado yağı, zeytinyağından daha yüksek bir duman noktasına sahiptir, bu nedenle yüksek ısıda pişirme yöntemleri için daha uygun olabilir.
Hangisini tercih ederseniz edin, avokado yağı ve zeytinyağı diyetinize sağlıklı katkılar sunabilir.
 
Üst