U
umitergun
Guest
TÜRKİYE

Osmanlı zamanları ve Kurtuluş savasında söylenen, şehitlerimizin kanlarının üzerine gökyüzündeki ay ve yıldız vurunca böyle oldu anlatımlarının yanında şöyle de bir kaç konu var;
Orta Asya'daki ve İslam’dan önceki Türklerin dini olan şamanizmdeki en büyük tanrı idi ve bunun yansımaları olarak da ay yıldız ve güneş kabul ediliyordu. Bu üç öğe ile ilgili olarak Türk tarihi, mitolojileri ve resmi olmayan tarihlerinde bazı olaylara da rastlanmaktadır... Oğuz Han’ın ilk doğan üç çocuğa bu isimleri verdiği, Osman Bey'in rüyasında hilal şeklinde ay gördüğü, bunu önemli ve bir işaret kabul edip Osman oğullarının bu hilal'i kullanmasına karar kıldığı vs..
Ayrıca 10.yy civarlarında Türklerin İslamiyet’e geçişi sonrasında da , hilal'in İslam dinince çok kabul görmüş bir simge olması da etkili olmuştur..
Güneş sembolünün ise bazı Osmanlı dönemlerinde sancak ve bayrak içerisinde kullanılmış olduğunu da hatırlamakta fayda var..
Kırmızı'nın ise, tarihi boyunca savaşan Türklerin şehitlerinin kanından alındığını düşünmekteyim..
Şu andaki bir çok Türk devletinin, kırmızıyı belki olmasa da ay ve yıldızı kullandığı malumdur..
Son iki cümleyi tamamlayan bir iddia belki de, Türkler ana yönleri belirlemek için renkleri kullanırlarmış; kuzey=siyah, güney=beyaz, doğu=gök mavisi, batı=kırmızı şeklinde..
belki de en batıdaki Türk uygarlığı biz olduğumuz için zemin kırmızı olmuştur…

Almanya
Renklerindeki siyah sarı ve kırmızı'yı Napolyon zamanındaki savaşlarda alman askerlerinin kullandığı üniforma renklerinden aldığı söylenir.. Dizayn olarak 1831 yılında ilk olarak düşünülmüş ve ardından 1919 yılında imparatorluktan cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiştir..
1949 yılında doğu ve batı Almanya olarak ayrılınca bayraklarda değişiklikler olmuş olmasına rağmen 1990 yılında tekrar ilk orijinal haline (içinde logosuz düz sarı kırmızı ve siyah renklerine) dönmüştür..

Fransa
Renklerindeki mavi'nin özgürlüğü, beyaz'ın eşitliği, kırmızının ise birliği /kardeşliği temsil ettiği söylenmekle birlikte orijinal olarak mavi-kırmızı'nın Paris'in renkleri olduğu ve beyaz'ın da Bourbon Sarayını temsil ettiği belirtilmektedir.

İngiltere /United Kingdom
Sadece England'ı temsil eden beyaz zemin üzerine kırmızı hac işareti St. George's Cross olarak adlandırılmaktadır.sömürgecilik ve denizciliğin ilk gelişme yıllarında İspanyolların büyük ataklarına karşılık İngilizler de çeşitli atılımlar yapmışlar ve batı’ya doğru ilk seyahatlerinde şimdiki Amerika kıtasının doğu kıyılarına ulaşmışlar.. bunu kral adına yapan ilk kişi de cabot isminde güzel bir abimizmis.. ve gemisinde ülke tanıtımı olarak da, gemisinde bulunan George (sonradan aziz olarak anılacaktır) isimli kraliyet görevlisinin (belki de rahip falandı bu) onun hazırladığı beyaz üzerine düz hac kullanmış ve o günden beri de england'in tanıtımı olarak da o bayrak kullanıla gelmiştir.. tarih 1490'li yıllar diyelim.. bu arada kraliyet bu bayrağı kullanırken zaman zaman haç’ın tam ortasında dav id yildizi, kraliyet taç simgesi ve ulster'in sol eli sembollerini de kullanmıştır..
United kingdom’u(birleşik krallık, 1707 senesinde İngiltere, İskoçya ve Galler ile kurulmuş, 1801'de İrlanda da buna katılmış ama 1921'de ayrılmıştır) ifade eden lacivert/kırmızı/beyaz bayrak ise union jack olarak bilinmektedir.
ortasındaki st.george's cross (england) dahil olmak üzere, üzerindeki her renk bölgesi o zamanlardaki 13 eyaleti temsil etmekte olduğu söylenmektedir..
bununla birlikte United kingdom'un kurulusundaki üç önemli milletin bayrakları üst üste bindirildiğinde su andakine benzer birsey çıkmaktadır;

england : beyaz üzerine kırmızı hac, st. george's cross.

İskoçya : mavi üzerine beyaz çarpı işareti, st. andrew's cross.

irlanda : beyaz üzerine kırmızı çarpı işareti, st. patrick's cross..

herhalde Galler’in ejderha’lı, yeşilli beyazlı yanar dönerli, ortaya karışık bayrağını kaale almamışlar

İtalya
Şuanda kullanılan dikey yeşil beyaz ve kırmızı renkleri ilk olarak Napolyon tasarlamış (1796), herhalde o zamanlar İtalya Napolyon’un yönetimi altındaymış.. yeşil renk, napolyonun favori rengi imiş.. hatta Meksika bayrağından ayrılsın diye ortaya bi beyaz atılmış..
hatta derler ki, o yıllardaki lombarda lejyonu'nun renkleriymiş bunlar..
bu bayrak, İtalyanlar tarafından tricolore diye adlandırılıyor.. ya da cisalpine republic de diyorlar buna..
1796'da bu renkler yatay seklinde imiş, 1798'de dikey hale geçirilmişler, 1814 yılında Napolyon’un çöküşü ile bu bayrak kullanılmamaya baslamnis olsa da 1861 senesinde yeni krallık ile birlikte tekrar kullanılmaya başlanmış..
hala da kullanıyorlar..
İtalyan bayrağı için söylenegelmiş bir diğer* hikaye de bayrağın renklerini pizzadan aldığına yöneliktir.
yeşil: biber
beyaz: mozarella peyniri
kırmızı: domates