Çikolatalı Pasta

Çikolatalı Pasta



Bu pastanın aslı çikolatalı değildi. Açık renk pastalarla aram iyi olmadığı için, tarifteki un miktarını biraz azaltıp yerine kakao ekleyerek yavaş yavaş çikolatalı hale getirdim. Aşağıda asıl tarifi bulacaksınız ama siz de benim gibi koyu renk hazırlamak isterseniz, unu 2-3 çorba kaşığı azaltıp yerine aynı miktarda kakao ilave edin.

4 yumurta (oda ısısında)
150 gr şeker
100 gr un
50 gr nişasta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

Krema için:

1 poşet krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
100gr eritilmiş bitter çikolata

Eğer beyaz renkli hamur kullanacaksanız, tarife limon kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.
Tarifin orijinalinde üst glasürü için 150gr sütsüz çikolata, 50 gr margarin ile eritilip pastanın üzerine dökülmüş ama ben bunu hiç kullanmadım.

Fırınınızı 175-180 dereceye ayarlayın. Oda ısısındaki yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Beyazlara asla sarı karışmamasına dikkat edin. Mikserinizin çırpıcı uçları henüz temizken, bir fiske tuz ilave ettiğiniz yumurta aklarını, dar ve derin bir karıştırma kabında kar haline getirin. Yavaş hızda başlayıp yaklaşık 4-5 dakika yüksek hızda çırpmanız gerekiyor. Kabı ters çevirdiğinizde akmıyorsa tamamdır.

Akları bir kenara alın. Yumurta sarılarına 4-5 çorba kaşığı soğuk su ve 150 gr şekeri ilave edin. Mikserle yüksek devirde en az 5 dakika çırpın. Bu kısım beyazları çırpmaktan daha sıkıcı ama sarıların rengi açılıp kıvamı koyulaşana kadar devam etmelisiniz. İyi çırpılmış yumurta sarıları kekin kabarmasına çok yardımcı oluyor. Boza kıvamına gelen yumurta sarılarına vanilya, nişasta, kabartma tozu ve un (ve istenirse kakao) ilave edip tekrar çırpın.

Yumurta aklarının üçte birini sarıların olduğu kaba alıp iyice karıştırın. Bu işlem hamurun kıvamını yumuşatacak ve kalan akların sönmeden karışmasını kolaylaştıracak. Akların geri kalanını da ilave edip, hep aynı yönde karıştırarak sarılara yedirin. Tamamen karışması gerekmiyor, bazı beyaz topaklar kalabilir. Tabanına yağlı kağıt koyduğunuz 24 veya 26 santimlik kelepçeli kalıbınıza dökün. 25-30 dakika kadar fırınlayın. Üstü kuru ve biraz bastırmanıza dayanıyorsa pişmiştir.

Kekinizi fırından alıp 5 dakika bekletin ve kalıbın kenar kısımlarını çıkarın. Pastayı kağıdıyla birlikte tel ızgara üzerine alıp soğutun. Bu arada arzu ettiğiniz kremayı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz benim yaptığım gibi krem şantiyi çırpabilir, içine 100gr eritilmiş bitter çikolata ilave edip buzdolabında bekletebilirsiniz. Soğuyan keki kağıdından ayırıp dikkatlice ikiye (eğer iyi kabardıysa üçe bölünebiliyor) bölün.

Her bir katı meyve suyu ile iyice ıslatın. Özellikle kenar kısımları unutmayın. İyi ıslatmazsanız kuru dokulu bir pasta elde edersiniz. Toplam bir su bardağı kadar meyve suyu kullanmanız gerekebilir. Eğer çikolatalı yapıyorsanız kremanızı kekin arasına ve üzerine sürüp çekilmiş şamfıstığı ile süsleyin. Eğer meyveli yapıyorsanız, araya süreceğiniz kremanın üzerine çilek, vişne vb meyveleri dizebilirsiniz. Süslenmesi biten pastanızı buzdolabından 5-6 saat veya daha iyisi 1 gece bekletmenizi tavsiye ederim. Krema ve kek bütünleşiyor ve hoş bir lezzet ortaya çıkıyor.
 

[TB] Benzer konular

Üst