Bakara / 185. Ayet
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذ۪ٓي اُنْزِلَ ف۪يهِ الْقُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدٰى وَالْفُرْقَانِۚ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُۜ وَمَنْ كَانَ مَر۪يضًا اَوْ عَلٰى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ اَيَّامٍ اُخَرَۜ يُر۪يدُ اللّٰهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُر۪يدُ بِكُمُ الْعُسْرَۘ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Orucun farz kýlýndýðý ramazan ayý, insanlara hidâyet rehberi olup onlara doðru yolu gösteren ve hakký bâtýldan ayýrýcý en açýk delilleri ihtiva eden Kur'an'ýn indirildiði aydýr. Ýþte bu sebeple içinizden ramazan ayýna eriþen orucunu tutsun. Ancak hasta veya yolcu olup da oruç tutamayan kimse, tutamadýðý oruçlarý baþka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylýk diler, fakat zorluk dilemez. Bütün bunlar sayýyý tamamlamanýz, size doðru yolu gösterdiði için Allah'ýn yüceliðini tanýmanýz ve O'na þükretmeniz içindir.

tevafuk mu, tesadüf mü?

Başlatan MiM, Şubat 13, 2009, 11:01:18 ÖS

MiM

ADMiN
11,903
Şubat 13, 2009, 11:01:18 ÖS
Tesadüf: Rast gelme, Bir şey kendiliğinden olma, Tedbirsiz meydana gelme.
Tevafuk: Bir birine uygunluk, muvafık oluş, Nizamlanmış biçimde bir birine uygun olmak.
Her iki kelime zıtlıkları ile birbirlerini tarif eder. Günlük hayatta tesadüf kelimesini çok kullanmamıza rağmen, gerçekte tesadüf yoktur, tevafuk vardır. Yaratılışta ve devam eden hadiselerdeki pek çok noktadaki benzerlikler tesadüf değil, tevafuktur.
Tesadüfte şuursuzluk, hesapsızlık ve başıboşluk vardır “Þu h''dise tesadüfen şöyle oldu, bu h''dise tesadüfen böyle oldu” gibi Bunu söyleyen z''ta sorsanız:
- Siz k''inatta başıboşluk olduğunu kabûl edebiliyor musunuz? H''diseler, vak’alar başıboşluktan mı zuhur ediyor, yoksa hepsinde ince bir hikmet, kesin bir maksat mı vardır? Muhatabımız hemen diyecektir ki:
- Asla, k''inatta başıboşluk yoktur Her h''disenin altında bilmediğimiz nice hikmet ve maslahatlar vardır
- Öyle ise hikmetsizlik ve başıboşluk m''nasına gelen tesadüfü neden kullanıyorsunuz?
- Canım, ne bileyim herkes kullanıyor, ben de kullanıyorum Alışmışız bir defa Bir ''yeti kerîme bizlere ışık tutuyor: “Denizde, karada ne cereyan ediyorsa, Allah’ın ilmi d''hilinde cereyan ediyor Bir yaprak düşmez ki Allah’ın ilmi d''hilinde olmasın!” Anlaşılan, tesadüfî sandığımız k''inat h''diselerinin hiçbirinde tesadüf yoktur Bir yaprağın düşüşünde dahi
- Ya ne vardır?
- Tevafuk, Muvafık olmak, münasip düşerek cereyan etmek, bir İl''hî maksat, bir İl''hî hikmet için cereyan etmiş olmak Bunun içindir ki kelimeleri yanlış m''nada kullanmak istemeyenler tesadüfü terk eder, tevafuku tercih ederler
- Tevafuken böyle oldu, tevafuken şöyle cereyan etti, diyerek her h''disenin altında bir İl''hî hikmet, Rabbanî maksat ararlar Yaratandan al''kasını kesmek gibi bir dalgınlığa düşmezler

Bana öyle bir resim çiz ki... Gözlerim açýkken deðil, kapatýnca göreyim!

liprade

ADMiN
8,616
Şubat 13, 2009, 11:03:09 ÖS
Allah c.c ebeden razı olsun hocam...  :)


"Cehalet hýyar olmuþ gidiyor son sürat/  Enkaz-ý beþer koþuyor elde tuzluk alýk surat"

Mercan

Ziyaretçi
Şubat 14, 2009, 10:18:12 ÖÖ
Tesadüf kelimesini Tevafuk kelimesini öğrenmeden çok kullanıyordum ,çok şükür kullanmadığım gibi kullananlarada niçin kullanmamaları gerektiğini anlata biliyorum..
Allah razı olsun MİM hocam..

isoz

Ziyaretçi
Şubat 14, 2009, 12:20:01 ÖS


Hocam Allah sizden razı olsun, bu konudaki hassasiyet gerçekten önemli. Tesadüf materyalistlerin ortaya attığı bir şeydi zaten. Bu kelime o kadar yaygınlaştı ki kullanımı insanlara daha modern gelmekteydi ve halada geliyor.
"Efendim yolda giderken tesadüfen uzun yıllardı görüşmediğim arkadaşa rastladım. Sonra o arkadaş benim evlenmeme iş kurmama vesile oldu.
Bu cümlenin abesle iştigal olduğunu inceleyelim.
Bir insan, eğer tesadüfen yoldaki arkadaşına rastladığını iddia ediyorsa, o günden bu güne arada geçen tüm olayların da bir tesadüfler zinciri olması gerekirdi. Eğer o arkadaşı ona bir konuda yardımcı olmuş hatta evlenmesine de vesile olmuş ise bu olayda bir tesadüf olmalıydı. Hanımı ile tesadüfen evlenmiş, çocuklar tesadüfen olmuş. Yani hayat tesadüflere dayalı olması gerekirdi. Tesadüflere bağlı bir hayat düşünülebilir mi? Bu ancak materyalist felsefesini direten, iddia eden günümüzde hala devam ede gelen bilimsellikle alakası olmayan ancak hala müdavimliğini yapan bir grup kendilerini asil olmakla da öne çıkartan hatta ve hatta bazıları kendilerinin dahi inanmadıklarını, yıllardır okullarda insanlara ilaç gibi yutturmaya çalışıla gelmiş bir kurgudan ibarettir. Kâinatta hiç bir eylem rasgele vuku bulmamaktadır. Yüce Allah evreni bir düzen, nizam üzere yaratmıştır. Allah'ın varlığını, bildiğimiz maddenin en küçük parçacığından yine bildiğimiz kadarıyla en büyük galektik yapıya kadar olan aralarındaki dengeyi ifade eden ne varsa hesaplanamayan devasa formulasyonları ile görmemek mümkün değildir. Hele ki hayatını bu hesaplamalara adamış bir bilim adamı ise.
Benim yıllar önce aynı evi paylaştığım fizikçi bir arkadaşım vardı. Hala da görüşüyoruz Allah ondan razı olsun. Şimdi Amerika’da doktorasını tamamladı.Yüksek lisansı burada yapmıştı. Ödevini bilgisayarda hazırlarken yardımcı olmuştum. Yüksek lisans tezini bana ana temasıyla anlatmıştı. Titanyum atomunun (Titan sadet zinciri ile karıştırmayalım bir ilgisi yok. titanyum bir elementtir :) ) hatırlarsam 21 adet elektronu vardı her bir yörüngesindeki çekim kuvveti bir tez olarak sunuluyordu. hatırladığım kadarıyla arkadaşım 17 sıradaki sunulduğu için 16 sıradaki çekim kuvvetinin hesabını yapıyordu. Hesaplar o kadar karmaşık ve yorucu ki sayfalar dolusu ben yazmaktan yorulmuştum. Günlerce bilgisayar hesaplarını düzenlemekle uğraşmıştık. Ve arkadaşa dedim ki biz 16 ile uğraşıyoruz peki 1nci sıradakini nasıl hesaplarız diye sorduğumda bana verdiği cevap mümkün değil dedi. Evet insanın şuanda buna gücü yetmezdi. Düşüne biliyor musunuz ne kadar büyük bir hassasiyet var? Bir toplu iğnenin ucundaki milyarlarca atom içersindeki elektronların düzenin hesabi ne kadar hassas. Bu tesadüflere dayalı olabilir mi? Bu kadar hesap bir yaratıcı olmadan nasıl vuku bulur? Rasgele ne olmuş ki bunu iddia edebiliyorlar? Rahmana haksızlı etmiyorlar mı? Yaratıcının bu kadar hassas yaratma gücünü görmezlikten gelmiyorlar mı? Apaçık bir inkarcılık değil mi? Bu nasıl bir inkarcılık? Ebetteki bunun azabı şiddetli olacaktır.
Allah’a emanet olun.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

MiM

ADMiN
11,903
Şubat 14, 2009, 02:34:22 ÖS
Sevgilil İsoZ,
konulara getirdiğin açılım, yorumlama ustalığın her türlü takdirin üstünde. olağanüstü... şapka çıkarıyorum... (yalnız, şapkam yok! :D) yüreğine sağlık, Allah razı olsun abisi...

sevgili liprade, ve mercan ablama da çok teşekkür ederim, verdikleri katkı için...

Bana öyle bir resim çiz ki... Gözlerim açýkken deðil, kapatýnca göreyim!

Bevadih

Ziyaretçi
Şubat 14, 2009, 02:42:17 ÖS
Mim Abim ve sevgili İsoZ...

Teşekkür ederim...Aydınlandım..

liprade

ADMiN
8,616
Şubat 15, 2009, 08:42:05 ÖÖ
İsoZ hocam katkınız, konumuzu oldukça destekleyici türdendi... Ve her zamanki gibi sıkılmadan, merakla okudum/k...

Allah c.c razı olsun...


"Cehalet hýyar olmuþ gidiyor son sürat/  Enkaz-ý beþer koþuyor elde tuzluk alýk surat"

MiM

ADMiN
11,903
Aralık 31, 2010, 09:23:17 ÖS
Alıntı yapılan: liprade - Şubat 15, 2009, 08:42:05 ÖÖ
İsoZ hocam katkınız, konumuzu oldukça destekleyici türdendi... Ve her zamanki gibi sıkılmadan, merakla okudum/k...
Allah c.c razı olsun...


evet, isoz hocanın bu mufassal yorumlarını çok özledik. uğramaz oldu uzun zamandır.

Bana öyle bir resim çiz ki... Gözlerim açýkken deðil, kapatýnca göreyim!

liprade

ADMiN
8,616
Ocak 02, 2011, 11:58:02 ÖÖ
Çok nadir de olsa geliyor lakin yoklamaya bile katılmadan çıkıyor.

Özlediklerimizi sıralamaya koysak...


"Cehalet hýyar olmuþ gidiyor son sürat/  Enkaz-ý beþer koþuyor elde tuzluk alýk surat"

SMF 2.1.3 © 2022, Simple Machines, TinyPortal 2.2.2 © 2005-2022
Sayfa 0.165 saniyede 27 sorgu ile oluşturuldu.
Lithium theme by Bloc © 2017