Haziran 28, 2009, 12:26:30 ÖÖ
CEVAP
Cünüp olmak guslü gerektirir. Üç şekilde cünüp olunur:
1- Zekerin [penisin] ucu, sünnet derisi altındaki yuvarlak kısım, ferce [hazneye] girince erkek de, kadın da cünüp olur.
2- Erkekte koyu beyaz ve kadında akıcı sarı meni, ilişki, mastürbasyon gibi her ne suretle olursa olsun yerinden şehvetle kopup çıkarsa cünüp olunur.
3- İhtilam ile, yani rüyada şehvetlenip uyandığı zaman, meni akmış olduğunu gören erkek ve kadın cünüp olur. Rüyada ilişkide bulunduğunu görür, fakat uyanınca meni akmamışsa, meni yoksa gusletmek gerekmez. Bazı ''limler kadının menisi içeri akar, ihtiyaten yıkanması iyi olur demişlerdir.
Cünüp olup, idrar yapmadan guslettikten sonra meninin geri kalan kısmı çıksa tekrar gusletmek gerekir mi?
CEVAP
Evet. İdrar yaptıktan sonra çıkarsa gusül gerekmez.
Guslettikten sonra kadından kocasının menisi çıksa gusül gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez.
Uyanıp, çamaşırında meni gören, ihtilam olduğunu hatırlamasa da gusül gerekir mi?
CEVAP
Evet.
Parmak ferce sokulunca, lezzet duyulursa, gusletmek gerekir mi?
CEVAP
Evet gerekir. Lezzet duyulmazsa, gusletmesi iyi olur.
Kadın doktoruna muayene olan kadının gusletmesi gerekir mi?
CEVAP
Lezzet duymuşsa gusleder. Yani parmak girince zevk almışsa gusül gerekir, zevk almamışsa gusül gerekmez.
Rahim hastalıklarında hazneye bir aletle ilaç sokuluyor, genelde bu işten zevk alınmadığı için gusül gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez. Zevk alan çıkarsa gusül gerekir.
Guslü gerektirmeyen haller
Guslü gerektirmeyen haller nelerdir?
CEVAP
1- Bir erkek, bir kadını yahut bir erkeği çıplak görse, gusül gerekmez.
2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını çıplak görse gusül gerekmez.
3- Karı-koca oynaşırken, açık resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, gusül gerekmez.
4- İdrar yaptıktan sonra gelen yapışkan prostat sıvısı ve vedi guslü gerektirmez. Ağır bir şey kaldırmak gibi bir sebeple meni çıkarsa, gusül gerekmez. Þafii de gerektirir.
5- İhtilam olduğunu hatırlayanın, uyanınca çamaşırında meni görmezse gusletmesi gerekmez.
6- Kadınların taktıkları spiral gusle mani değildir.
7- Kadın veya erkek, etek tıraşı olsa gusül gerekmez.
Diğer hak mezheplerimize göre neler guslü gerektirir veya gerektirmez?
CEVAP
Ağır bir şey kaldırmak veya bir yerden düşmek gibi bir sebeple meni çıkınca, Þafii de gusül lazım olur, diğer üç mezhepte lazım olmaz.
Gusülde ağız ve burnu yıkamak Hanefi ve Hanbeli de farz , Maliki ve Þafii de sünnettir.
Hanefi , Þafii ve Maliki de vedi ve mezi guslü gerektirmez, Hanbeli de bir kavle göre, guslü gerektirir.
Hanefi de ve Hanbeli de gusülden önce, idrar çıkararak, idrar yolunda kalmış olan meni parçasını çıkarmak, sonra gusletmek gerekir. Þafii de, idrar etmiş ise de, meni çıkarsa, tekrar gusletmek gerekir. Maliki de, idrar etmemiş olsa da, tekrar gusletmek gerekmez.
Hanefi de hayzın azami müddeti 10, diğer üç mezhepte 15 gündür. Temizlik müddeti ise, üç mezhepte 15, Hanbeli de 13 gündür.
Teyemmümde besmele çekmek Hanbeli de vacip, diğer mezheplerde sünnettir. Hanefi de teyemmüm toprak cinsinden olan kum, kireç, alçı mermer, çimento, sırsız fayans, sırsız porselen çanak çömlekle, tuğla ile olur. Kireçle badana edilmiş duvardan teyemmüm edilir. Toprak tozu olan eşyalarla da olur. Þafii de teyemmüm yalnız toprakla yapılır. Hanbeli de de yalnız toprakla olur. Fakat toprak, yanmamış, gasp edilmemiş ve tozlu olmalıdır. Maliki de kum, ot, ağaç ve karla da olur.
Hanefi de, bir teyemmüm ile, dilediği kadar farz kılabilir. Diğer üç mezhepte, teyemmüm, namaz vaktinden önce alınmaz ve bir teyemmüm ile birden fazla farz kılınmaz.
Abdestin farzları Hanefi de 4 tür: Kolları ve yüzü yıkamak, başı meshetmek ve ayakları yıkamak. Þafii de 6 dır: Ayrıca niyet ve tertip de farzdır. Maliki de 7 dir: Niyet, müvalat (peş peşe yıkamak) ve delk (ovmak) de farzdır. Hanbeli de 9 dur: Tertip, müvalat, delk, ağzı ve burnun içini yıkamak da farzdır. Ayrıca Besmele çekmek ve niyet abdestin sıhhatinin şartı olarak farzdır. Hanefi ve Þafii de niyet yüzü yıkarken, Maliki ve Hanbeli de elleri veya yüzü yıkarken yapılır. Başı tamamını meshetmek Maliki ve Hanbeli de farz, Hanefi ve Þafii de sünnettir.
Deriden kan çıkınca, Hanefi de abdest bozulur. Diğer üç mezhepte bozulmaz.
Deve eti yemek ve ölü yıkamak Hanbeli de abdesti bozar, diğer üç mezhepte bozmaz.
Mahrem olmayan kadının eline veya derisine çıplak olarak dokununca Þafii ve Hanbeli de abdest bozulur. Maliki de şehvetli dokunursa bozar. Hanefi de şehvetli de olsa bozmaz.
Ölen hamile kadının karnını yarıp canlı çocuğu çıkarmak Hanefi ve Þafii de caiz, diğer iki mezhepte caiz değildir.
Erkek, ölen hanımını Hanefi de yıkayamaz, diğer üç mezhepte yıkar.
Necasetin azı da üç mezhepte namaza manidir. Bedende, elbisede ve namaz kılacak yerde az da olsa necaset bulunmamalıdır. Hanefi de ise, çok az necasetle namaz kılmak mekruhtur. Maliki nin bir kavlinde ise, necaset çok olsa da namaza mani değildir.
Meni, mezi ve idrardan sonra çıkan vedi, Hanefi ve Maliki de kaba necasettir. Þafii de yalnız meni, Hanbeli de ise, üçü de temizdir.
Maliki de guslü bozan bir şey olmazsa, ayağa giyilen meste ömür boyu meshetmek caizdir. Diğer mezheplerde, mukimken bir günden, misafirken üç günden fazla meshetmek caiz olmaz.
Kaplıca suyu ve gusül
Denize veya göle girip, her tarafı ıslanan, gusletmiş olur diyorlar. İhlas Kuzuluk Kaplıca Evlerinde, küvetteki suya girip çıkmakla da gusletmiş oluyor muyum?