Gönderen Konu: İlk yoğurt nasıl mayalandı...  (Okunma sayısı 10290 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

senarist081

  • Ziyaretçi
İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« : Ocak 26, 2009, 11:16:20 ÖÖ »
 
Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.

Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.

Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.

Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.


Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.

Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor.







samimi

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #1 : Ocak 26, 2009, 11:21:46 ÖÖ »
efsanelerde anlatırlardı bunu Hızır mayalamış falan gibi
teşekkürler

Bevadih

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #2 : Ocak 26, 2009, 11:21:57 ÖÖ »
enteresandı..duymamıştım ...Teşekkürler..

Mercan

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #3 : Ocak 26, 2009, 11:34:21 ÖÖ »
Çok ilginç geldi ilkkez duyuyorum ...
Emeğine sağlık

rumeysa

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #4 : Ocak 26, 2009, 12:24:09 ÖS »
Çok ilginç geldi ilkkez duyuyorum ...
Emeğine sağlık


Çevrimdışı liprade

  • 'arızalı'
  • ÖzeL üye
  • *****
  • İleti: 8616
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2010, 08:01:01 ÖS »
Şehirde karınca yuvasına nereden ulaşılabilir ki? Onlar da sitelerde yaşamaya alışmışlardır. :)

 

"Cehalet hıyar olmuş gidiyor son sürat/  Enkaz-ı beşer koşuyor elde tuzluk alık surat"

mevhime

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #6 : Nisan 18, 2010, 11:47:56 ÖS »
Bir hafta önce öğrencilerimden biriside bunu bana sormuştu :)Sınıfca mantık yürütmeye çalışmıştık lakin bir sonuç alamamıştık :) Ben bunu araştırırıyım demiştim .Dersten cıktığım anda unutmuşum ... 
Faydalı ve güzel bir paylaşım Teşekkürler Mu@z Bin Cebel hocam ...


isoz_

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #7 : Temmuz 26, 2010, 04:28:23 ÖÖ »
Gece konuyu okuyunca açıkçası yorum yapasım geldi. Karınca yumurtası veya toprağı bilmiyorum ama arkadaşlar bana mantıklı gelmedi. Neden mi?
Şöyle anlatayım. Maya bakteri türüdür. Bunlara Maya bakterileri denir. Mayalanmada maya bakterilerinin fermantasyonu sonucu yani bir çeşit sindirme işlemi sonucu ortaya çıkan laktik asit ürünüdür. Buna laktik asit fermantasyonu denir.
Vücudumuzda da oksijensiz kalan kas hücrelerimiz laktik asit fermantasyonu yapar. O durumda kas donması meydana gelir. Mesela ölen insanlarda donmanın sebebi kas hücrelerinin oksijensiz solunumu sonucu laktik asit açığa çıkmasından kaynaklanır. Lise yıllarından kreps döngüsünü hayıtlarsanız bu kısım ( kas hücreleri) çok iyi anlaşılır.

Şimdi burada biz şunu gözden kaçırmayalım. Maya bakterileri yani sütü mayalayan bakteriler birer canlı organizmadır. Yani yoğurdun içerisinde yaşayan çok küçük canlılar var ve bu canlılar sütün o yoğurt haline gelmesini sağlamaktadırlar. Dolaysıyla siz eğer bir sütü yoğurt yapmanız gerekiyorsa süte mayalanma işlemini yapacak olan bu canlılara ihtiyacınız var.
Eğer daha önce elinizde olan bir yoğurdu süte karıştırırsanız bu bakteriler sütün içerisinde hızla çoğalacak ve fermantasyon işlemini gerçekleştireceğinden süt mayalanacak ve yoğurt haline gelecektir.
Yoğurt mayalamış insanlar çok iyi bilir ki eğer yoğurt yapmak için kaynattığınız sütün ısı miktarı çok yüksek iken içerisine mayalamak için yoğurt attığınızda mayalanma işlemi gerçekleşmeyecektir. çünkü bu canlılar yüksek ısıda  öleceğinden süt adeta yarı mayalanma şeklinde kalacak (halk arasında sütün kesilmesi denir) yüzeyine bir miktar yeşilimsi bir sıvı kaplayacaktır. İşte bu yeşilimsi sıvı aslında ölen bakterilerin kendileridir.
Bizzat köyümde bu olaya çok sık şahit oldum.
Hatta bu bakteri çeşitlerinden de farklı yoğurta benzer süt ürünleri elde edilmektedir. Mesela KEFİR.
Şimdi bilmeyenlerimiz bu bakterilerin yoğurdun içinde olduğundan tiksinenlerimiz olabilir. Tiksinmelerine gerek yok bu bakteriler insan için son derece faydalı bakterilerdir. Süt içerisinde yer alan bazı insanların sindiremediği laktoz'un sindirimini gerçekleştirerek insana yararlı bir hale sokar. Yoğurt neredeyse sütten daha yararlı ve sindirimi çok kolay bir nimettir.
Zira bu bakterilere benzer olanları zaten insanın ince bağırsağında bol miktarda yaşamaktadır. Yani ben diyeyim 3 kg ağırlığında siz diyin 5 kg.
İnsan bağırsağında yaşayan bu yararlı bakterileri sağlıklı olması bizimde sağlıklı olmamız demek. Yani siz yemeklerinizi dengesiz yanmış yağlar ve ağır metaller içeren gıdalar tüketirseniz bu bakterilerin ölmesine sebep olursunuz. Bu bakterilerin sayısının azalması insanda öncelikle ishal ve benzeri rahatsızlılara neden olur. İnce bağırsaktaki bu bakteriler en bilinen özelliği selülozu sindirmesidir. Zira insan vücudu selülozu sindirecek bir yapıda değildir. Dolaysıyla selülozun besinlerden parçalanarak alınması nedeniyle vücut kolaylıkla besin sindirmeni sağlar.
Neyse arkadaşlar konu biraz dağıldı. toparlayacak olursak:
Mayalanma bir maya bakterisi tarafından sağlanır ve bu gözle göremeyeceğimiz kadar küçük organizmalardır. Sütün içine atıldığında yoğurt haline gelmesi bu bakterilerin içerisinde çoğalarak fermantasyon yapmaları sonucudur.
Eğer birisi bize karıncanın toprağını sütün içine karıştırmadan bahsederse bu bakterilerin karınca yumurtalarında veya toprağında olduğunu iddia etmiş olur ki bu bakteri türü farklı bir bakteride olabilir. Hem dikkatli olunması gerek hem de sanki bana orada bu bakterilerin olma ihtimali düşük gibi geliyor.
Farklı bir bakterinin sütü mayalaması sonucu farklı bir ürün açığa çıkabilir. Bu konuda da dikkatli olunmalı....
Allah'a emanet olun...



Çevrimdışı liprade

  • 'arızalı'
  • ÖzeL üye
  • *****
  • İleti: 8616
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #8 : Temmuz 26, 2010, 09:13:53 ÖÖ »
Lise yıllarının sıkıcı belki de zor gelen derslerindendir Fen Bilimleri. Ama siz anlaşılır, açık bir dille anlattınız. Faydalı yorumlarınızla bilgileniyoruz.

Rahmana emanet olun.


 

"Cehalet hıyar olmuş gidiyor son sürat/  Enkaz-ı beşer koşuyor elde tuzluk alık surat"

isoz_

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #9 : Ocak 22, 2011, 04:32:21 ÖS »
Alıntı
Eğer birisi bize karıncanın toprağını sütün içine karıştırmadan bahsederse bu bakterilerin karınca yumurtalarında veya toprağında olduğunu iddia etmiş olur ki bu bakteri türü farklı bir bakteride olabilir. Hem dikkatli olunması gerek hem de sanki bana orada bu bakterilerin olma ihtimali düşük gibi geliyor.

Bu konuya yazdığım yorum bana karınca toprağından maya olur mu, mantıklı gelmiyor demiştik. Zira o toprakta mayalanmayı sağlayacak bakterilerin olması gerekir demiştik. Gerçekten de mayalanmayı sağladığını öğrendim... Farklı mayalama işlemleride varmış mesela kaynatılmış nohut, olgunlaşmamış incir sütü vs...
Allah'a emanet olun.

Çevrimdışı liprade

  • 'arızalı'
  • ÖzeL üye
  • *****
  • İleti: 8616
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #10 : Ocak 23, 2011, 01:55:18 ÖS »
Kaynatılmış nohut mu:) Ya hu ne acayip. Teşekkür ederim/z İsoZ hocam.

Onca zaman sonra konuyu bulmuş olmanız da manidar.


 

"Cehalet hıyar olmuş gidiyor son sürat/  Enkaz-ı beşer koşuyor elde tuzluk alık surat"

FersahFersah

  • Ziyaretçi
Ynt: İlk yoğurt nasıl mayalandı...
« Yanıtla #11 : Haziran 24, 2011, 10:12:08 ÖS »
Sağolasın kardeş faydalı bilgiler bunlar.

GoogleTagged


 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
2557 Gösterim
Son İleti Ocak 12, 2009, 05:27:40 ÖS
by liprade
3 Yanıt
2888 Gösterim
Son İleti Şubat 10, 2009, 01:21:55 ÖS
by Mercan
0 Yanıt
1110 Gösterim
Son İleti Mayıs 31, 2009, 03:20:31 ÖS
by liprade
13 Yanıt
7987 Gösterim
Son İleti Ağustos 25, 2009, 02:44:26 ÖS
by Rusen
1 Yanıt
1144 Gösterim
Son İleti Aralık 11, 2012, 12:52:35 ÖS
by ruuduf

Powered by SMF 2.0.4 | SMF © 2006–2011, Simple Machines LLC
TinyPortal © 2005-2012 | Theme Lamartine by Smfdesign | Haber | İhlas Suresi | evden eve nakliyat | Dizi izle | film izle | dizi izle | Çimstone Fiyatları | Full Film izle
Bu sayfa 0.627 saniyede 35 sorgu ile oluşturulmuştur